Hoe stoomketels werken

Industriële ketels zijn massieve, complexe apparatuur en het kan veel tijd kosten om te begrijpen hoe ze werken. Industriële ketels worden gelast van stevige stalen platen die zijn ontworpen om intense warmte en druk te weerstaan. Door dit dikke staal kunnen ketels soms 165 ton wegen! De bouw van warmwaterketels en stoomketels is zeer vergelijkbaar. Ze hebben beide een cilinderbuis, anders wel bekend als het drukvat. Het drukvat bevat iets dat een vlambuis heet, die door een brander en een omkeerkamer wordt gevuurd die rookgassen terugvoert via een tweede rookbuis. Deze rookgassen worden weer via een externe omkeerkamer omgekeerd. Deze omkeerkamer stuurt de rookgassen naar het einde van de ketel. Een groot verschil tussen warmwaterindustrieketels en de stoomversies? Warmwaterketels, zoals hun naam impliceert, zijn meestal volledig gevuld met warm water tijdens hun gebruik, terwijl de stoomketels alleen gedeeltelijk met water worden gevuld waarvan het bovenste van de boiler voor stoom wordt gereserveerd.

stoomketel afbeelding

Certuss Stoomketel bestellen bij Scharfftechniek.nl

Alle ketels, of warm water of stoom, zijn afhankelijk van brandstof om te werken. Het verwarmingsproces wordt gestart als de brander het water binnen of in het water verdampt, dat uiteindelijk via pijpsystemen wordt vervoerd. Warmwaterketels vertrouwen op pompen om de warmte door het systeem te verplaatsen, terwijl stoomketels worden vervoerd met de druk die in het verwarmingsproces wordt gegenereerd. Uiteindelijk wordt gekoeld water of gecondenseerde stoom terug door de leidingen naar het ketelsysteem teruggevoerd, zodat het weer kan worden verwarmd. Terwijl de ketel energie opwekt in de vorm van warmte, worden rookgassen, een bijproduct van dit proces, verwijderd door een schoorsteensysteem. Daarom wordt de uitstoot van industriële ketels regelmatig gecontroleerd.

U zult het misschien niet realiseren, maar veel grote commerciële voedselverwerkings- en voorbereidingsfaciliteiten vertrouwen op industriële stoomketels als een essentieel onderdeel van hun activiteiten. De functie van een industriële stoomketel in een van deze faciliteiten kan variëren, maar of stoomhitte gebruikt wordt als middel om te verwerken, koken of te saniteren, weten deze bedrijven dat ze kunnen rekenen op efficiënte en krachtige stoomhitte om hun activiteiten succesvol uit te voeren. Evenzo is een industriële stoomketel vaak in het pureerproces bij het maken van bier, wanneer de mout met water word gemengd en verwarmd wordt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *